Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαθαίνω Αγγλικά μέσω αυτοδιδασκαλίας. Μέρος 1ο: Proficiency.

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι, είναι για πολλούς δύσκολο έως ακατόρθωτο να διαθέσουν χρήματα για μαθήματα απόκτησης ενός πτυχίου στα Αγγλικά. Φυσικά, εννοώ κυρίως τους ενήλικες 18+ οι οποίοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και το βιογραφικό τους με πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, αλλά δεν αποκλείω και μαθητές Γυμνασίου ή Λυκείου που ψάχνουν να βρουν τον πλέον οικονομικό τρόπο να πιστοποιήσουν τα Αγγλικά τους.
Αρχικά, να τονίσω πως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε την εργασία και τον κόπο των Καθηγητών Ξένων Γλωσσών, τα οποία πρέπει να αμείβονται και όχι να ευτελίζονται λόγω οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε και την πλευρά αυτού που δεν έχει να πληρώσει και να προσπαθήσουμε να δώσουμε μια βοήθεια, καθώς λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει θέληση.
Στο άρθρο αυτό, αποφάσισα να ασχοληθώ με το Proficiency. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το Proficiency πιστοποιεί την άριστη γνώση της Αγγλικής σε επίπεδο C2 (Γ2) το οποίο είναι και το ανώτερο επίπεδο γλωσσομάθειας σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο. Υπάρχουν πολλοί φορείς που προσφέρουν πιστοποίηση Αγγλικής σε επίπεδο Proficiency στην Ελλάδα και οι εξετάσεις τους διαφέρουν ως προς τη δομή και το κόστος για να είναι προσιτές σε όλους τους ενδιαφερόμενους και να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Σε αυτό το άρθρο κρίνω προτιμότερο να μην αναφερθώ σε όλους τους φορείς πιστοποίησης -σκοπεύω να το κάνω ξεχωριστά- γιατί δεν έχω σκοπό να προτείνω κάποιο πιστοποιητικό αλλά να δείξω πως μπορεί κάποιος να φτάσει στην απόκτησή του βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις. Πάντως, είναι σημαντικό να έχουμε προαποφασίσει για ποιο λόγο θέλουμε να αποκτήσουμε ένα πιστοποιητικό τέτοιου επιπέδου (π.χ εμπλουτισμός βιογραφικού, επάρκεια διδασκαλίας κ.λ.π.).
Τι σημαίνει αυτοδιδασκαλία; Αυτοδιδασκαλία είναι η διαδικασία όπου ο ρόλος του μαθητή και του καθηγητή συμπτύσσονται στο ίδιο πρόσωπο και στην ουσία κάποιος διδάσκει τον εαυτό του. Η διαδικασία αυτή, που σε κάποιους φαντάζει ακατόρθωτη, διευκολύνεται από τρεις βασικούς παράγοντες: την οριστικοποίηση της απόφασης (θέλω να δώσω το πτυχίο την τάδε ημερομηνία), την ρεαλιστικότητα του στόχου (οι γνώσεις μου είναι αυτές και τα κενά μου είναι αυτά οπότε εκτιμώ ότι χρειάζομαι τόσο χρόνο για να προετοιμαστώ 100%) και την έρευνα αγοράς με βάση το πτυχίο που θέλουμε να πάρουμε και τα εγχειρίδια που πρέπει να αγοράσουμε για να καλύπτουν τις δικές μας ανάγκες και ικανότητες μάθησης.
Είναι και καλό αλλά και απαραίτητο να συζητήσουμε εξ αρχής με κάποιον Καθηγητή Αγγλικών για το πτυχίο που θέλουμε να αποκτήσουμε και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουμε να προετοιμαστούμε, έτσι θα έχουμε συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε και θα έχουμε αποκτήσει έναν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθειά μας και αν χρειαστούμε κάποια ιδιαίτερα μαθήματα ή κάποιες διορθώσεις θα έχουμε έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης να απευθυνθούμε (φυσικά με το αζημίωτο). Ξέρω ότι σε πολλούς ακούγεται προσβλητικό για ένα καθηγητή να πας και να του πεις: "θέλω να διαβάσω μόνος μου για να πάρω το πτυχίο, αλλά θέλω τις συμβουλές σου για αυτό" όμως δεν είναι. Αφενός δείχνει εκτίμηση στο πρόσωπο αυτού που απευθύνεσαι, αφετέρου δεν "έφαγε" ποτέ κανείς τη δουλειά κάποιου επειδή δεν έχει λεφτά να δώσει, ούτε σε αυτόν ούτε σε κάποιον άλλο και προσπαθεί για το καλό του αλλά πρωτίστως για τη γνώση του.
Ας δούμε όμως βήμα - βήμα τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια της αυτοδιδασκαλίας.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη δομή του πτυχίου που θέλουμε να πάρουμε, συνήθως όμως τα πεδία προετοιμασίας είναι: Λεξιλόγιο και Γραμματική (Vocabulary and Grammar), Αναγνωστική ικανότητα (Reading), Ικανότητα παραγωγής Γραπτού λόγου (Writing), Ακουστική ικανότητα (Listening) και Προφορική ικανότητα (Speaking).
Τα δύο πιο γνωστά πτυχία επιπέδου Proficiency (τα οποία δίνουν και την επάρκεια διδασκαλίας) είναι το Certificate of Proficiency in English (CPE) του Cambridge και το Examination for the Certificate of Proficiency in English (ECPE) του Michigan. Βάσει της δομής αυτών των δύο εξετάσεων έχουν συγγραφεί πολυάριθμα βιβλία και εγχειρίδια με πληθώρα ασκήσεων και λεξιλογίου που καλύπτει μαθησιακές και διδακτικές ανάγκες οποιασδήποτε φύσεως σε αυτό το επίπεδο.
Ποιο όμως βιβλίο να επιλέξετε αν θέλετε να κάνετε αυτοδιδασκαλία; 
Τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα με την παρέμβαση του Διαδικτύου στην καθημερινότητά μας και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Σχεδόν όλοι αν όχι όλοι, οι εκδοτικοί οίκοι που ασχολούνται με το ξενόγλωσσο διδακτικό βιβλίο έχουν βάλει στις ιστοσελίδες τους την επιλογή προεπισκόπησης αντιπροσωπευτικών σελίδων των βιβλίων (sample pages), επίσης έχουν δημιουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα με παροχή σημαντικής έκπτωσης για online παραγγελίες που μπορεί να φτάσουν και το 20% σε σχέση με τις τιμές βιβλιοπωλείου. Οπότε μία έρευνα αγοράς θα σας πείσει από μόνη της ποιο είναι το κατάλληλο βιβλίο για τις δικές σας ανάγκες. Το μόνο που έχω να προτείνω εγώ είναι να πάρετε ένα coursebook που να σας φαίνεται δύσκολο κι απαιτητικό. Είναι σημάδι ότι θα είστε πλήρης σε λεξιλόγιο, κάτι που είναι βασικότατο για την επιτυχία στο Proficiency.
Αρκεί ένα μόνο βιβλίο για να προετοιμαστείτε;
Όχι. Δεν αρκεί. Χρειάζεται ένα βιβλίο (coursebook), το companion του, τα CD του και το teacher's book με τις λύσεις, ένα βιβλίο Γραμματικής και Χρήσης της Αγγλικής (Use of English) επιπέδου Proficiency και ένα ή δύο βιβλία με Τεστ Εξάσκησης ολοκληρωμένα (μαζί με Listening και Speaking). Σε όποιο επίπεδο κι αν είναι τα Αγγλικά σας, η προετοιμασία τα απαιτεί αυτά τα βιβλία. Το συνολικό τους κόστος είναι περίπου 150 € και φυσικά δεν είναι ανάγκη να τα πάρετε όλα μαζί αλλά τμηματικά, δηλαδή τα CD για τα Listening και το βιβλίο με τις λύσεις τα παίρνετε πιο μετά αφού πρώτα έχετε ασχοληθεί με το Λεξιλόγιο και τις Εκθέσεις.
Μπορείτε να ξεκινήσετε αγοράζοντας το βιβλίο Γραμματικής, έπειτα το coursebook και τέλος τα Practice Tests.
Πόσος χρόνος απαιτείται χοντρικά για να προετοιμαστείτε;
Χοντρικά από 5 μέχρι 8 μήνες με καθημερινή μελέτη εκτός Σαββάτου και Κυριακής.Μπορείτε να οργανώσετε την εβδομάδα π.χ ως εξής: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή Coursebook, Τρίτη Έκθεση, Πέμπτη Γραμματική. Μέχρι να τελειώσει το Coursebook χρειάζονται 30 μαθήματα και καλό θα είναι να μην γίνονται μαζεμένα για να προλαβαίνετε να μαθαίνετε λεξιλόγιο για ορθογραφία.
Τι γίνεται με τα Προφορικά και την Επικοινωνία;
Το προφορικό σκέλος της εξέτασης έχει τη δική του δομή και υπάρχουν βιβλία που κατατοπίζουν σε αυτό θεωρητικά. Πρακτικά είναι καλό να κάνετε συζητήσεις με φίλους στα Αγγλικά, να ακούτε τραγούδια με αγγλικούς στίχους και να βλέπετε ταινίες χωρίς υπότιτλους. Ένα μήνα πριν την εξέταση ζητήστε από κάποιον φίλο ή φίλη να σας βοηθήσει με την εξάσκηση των προφορικών.
Να μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας γιατί θα τα παρατήσετε πριν καν αρχίσετε, από τα λάθη μας μαθαίνουμε όλοι! 
Καλή επιτυχία!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Express Publishing eshop
Εκδόσεις Γρίβα
Burlington books
Super Course Publishing

Γεωργία Χουσνή
Πτυχιούχος Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών

Σχόλια